Dagrapport #94

Wat de pot schaft.
Elke beetje oceaanzwerver heeft in zijn blog natuurlijk een receptenboek geplaatst. Immers het is een hele kunst om, gewend aan een gevulde supermarkt om de hoek, inkopen te doen voor steeds ruim een maand (je weet maar nooit) en daar dan gezonde en soms ook mooie gerechten mee te bereiden. Van de pareltjes wil je de wereld dan graag in kennis stellen. Wij hebben dat niet. En toch is het voor de volgers natuurlijk leuk om te weten wat die twee knapen daar op zee er nou van bakken.
Nou kijk we zijn al weer een week op het water sinds St Helena en drie weken sinds Kaapstad. Dat betekent dat de vers voedsel voorraden opraken. Op St Helena was een voedselschaarste dus behalve wat kool, kool en kool, wortelen en worteltjes konden we nog een hand leggen op een broccoli en wat verse tomaten van het eiland en oh ja, een ijsbergsla. Maar dat was het. Omdat er wel koeien rondliepen maar allemaal zonder uiers, helaas geen zuivelproducten. Van kaas hebben ze niks gegeten op St Helena en wat we hadden is inmiddels zo goed als op. Gelukkig hebben we nog wat voorraad houdbare melk. (“Een dag zonder koe is een dag niet geleefd” Ton Bakker  Indische oceaan 2023) De op het eiland alom aanwezige kippen waren blijkbaar niet in staat om hun eieren in een doosje te leggen dus ook geen eieren. Maar hééé hier biedt het VEGAN ei-vervanging-poeder, aangeschaft in Darwin, uitkomst. Je kan er dan geen omelet van bakken maar de pannenkoeken zijn top. En Ton had gisteren trek in pannenkoeken! Omdat de schimmel op voorsprong stond bij geraspte kaas heb ik een oud recept van thuis afgestoft. Een hartige paddenstoelen saus.
Op veler verzoek het recept voor de hartige saus.

- Een kommetje gedroogde paddestoelen.
- Beetje bouillon
- Eetlepel bloem voor om een roe te maken
- Beetje boter of margarine
- Scheutje melk
- Uitje

Week de paddestoelen in een beetje warm water (bewaar het vocht)
Snipper de ui en bak het uitje samen met de geweekte paddestoelen in een steelpan op.
Doe het baksel in een kom en zet het apart.
Maak een beetje roe in het pannetje en voeg het weekvocht van de paddestoelen toe.
Voeg wat bouillon toe en naar smaak nog wat peper of andere kruiden.
Voeg de gebakken uien en paddenstoelen toe en maak de saus op een mooie dikte met een beetje melk.
Eh voilá een heerlijke hartige saus voor op de pannenkoeken.

Als je niet over een oceaan zwerft neem dan champignons. Dat is een stuk voordeliger :-)
Volgende keer, ‘wat vinden vissen van spruitjes uit blik?’

Eet smakelijk!
Ton en Mark