Dagrapport #88

Het begin.

Het idee om eens een oceaan over te zeilen viel op een mooie dag gewoon binnen. Waarschijnlijk mede door het zien van zovele leuke YT filmpjes maar daar was het. Tegelijkertijd was ik ook aan het kijken naar boten, fantaserend wat ik daar dan mee moest doen totdat ik een advertentie van een betaalbare Bruce Roberts 53 zag staan. Toen die boot maar niet verkocht bleek te worden en ik inmiddels een en ander over die boot te weten was gekomen besloot ik op gegeven moment om die boot te kopen. Om dat te kunnen doen heb ik alles verkocht wat ik dacht kwijt te kunnen. Mijn wedstrijdzeil boot, mijn motor, mijn van der stadt 34. Met genoeg geld op zak en een voorlopig koopcontract afgesloten ben ik de boot in het verre buitenland gaan inspecteren. Dat was uiteindelijk betaalbaar maar niet levensvatbaar. Het in gereedheid brengen van zo een grote boot zou me zeker 3 jaar kosten van investeren, klussen in het buitenland en ondertussen alle kosten van het bezit dragen; geen goed idee. De boot niet gekocht. Het zaadje was echter wel geplant. Het was midden 2018
Om ondertussen wel nog steeds te kunnen meedoen aan clubwedstrijden en om te oefenen met zeezeilen heb ik achtereenvolgens een half tonner en één tonner gekocht. Dus ik had nog steeds twee boten. Alleen geen motor meer. En  weinig geld.
Ondertussen was mijn goede vriend -al 31 jaar- ook mee gaan doen met de wedstrijden en voeren we mee met de clubwedstrijden in de half tonner. Ook gingen we samen naar zee met de één tonner. Het leek hem ook een hele uitdaging om een stuk over de oceanen te zeilen. Dus besloten we na uitvoerig overleg om een boot overzee -in het buitenland- te gaan kopen. Dit met het idee dat als je een boot ver weg koopt je altijd naar huis aan het zeilen bent en de kans veel kleiner is dat je ermee stopt. Een stok achter de deur.
Weer op zoek naar een boot. Het was begin 2020.  

Struinen op het internet, over de hele wereld, vond ik in mei 2020 in Australië een stalen Bruce Roberts 53 die vaarklaar was en een one off klassiek aluminium zeiljacht de Sandmeier 51. Na overleg met mijn oude schoolvriend -we noemen hem Rembrand- besloten we om te proberen een van deze twee schepen aan te kopen. Maar hoe doe je dat als de hele wereld op slot zit vanwege een epidemie? Het antwoord kwam met behulp van iemand die ik in mijn werk regelmatig tegenkom. Een mailtje met de vraag wie nog iemand wist voor de aankoop van een van deze schepen in Australië resulteerde in Boating Solutions van Nic Doig. Na hem te hebben gevraagd wilde hij deze klus graag op zich nemen. Tarieven afgesproken en daar ging Nic met onze aanwijzingen op zak naar de eerste boot kijken. De Kalosini II.

Nu is Nic een wakkere man. Altijd in de boten gezeten, ook als makelaar. De Bruce Roberts was vaarklaar en moest E 90k kosten de Sandmeier 86k. Toen Nic aan boord was gestapt en zijn ronde had gedaan wist hij met de eigenaar in contact te komen. (De weduwe van de bouwer). Voordat hij van boord stapte was de prijs gehalveerd. Een aluminium jacht van 15.24 meter voor 43k.
Look no further, buy the thing. We hadden met Nic ook nog afgesproken dat als hij nog meer van de vraagprijs af kon krijgen hij de helft van dat bedrag zou krijgen. We hebben hem 3k extra betaald.

Op dat moment heb je een boot die je nooit hebt gezien in Australië die wordt verzorgt door een man die je nog nooit hebt ontmoet en tegen de tijd dat je kunt gaan kijken -twee jaar later- heb je per persoon al 40k uitgegeven voor liggeld, verzekering, onderhoud en nieuwe zeilen en er nog geen meter mee gevaren.
We waren optimistisch. Maar niet wereldvreemd. We hebben Nic allemaal offertes aan laten vragen voor broodnodige onderhoud klussen en hebben eigenlijk alleen de zeilen, generator algemeen onderhoud en motoronderhoud laten doen. De rest zouden we zelf wel doen op locatie of onderweg.

En dan gaat in februari 2022 Australië weer open. In april zaten we in het vliegtuig. Op weg naar de grote verrassing. Het plan was om in Oktober te vertrekken voor een reis van Sydney naar New Zealand, naar Kaap Hoorn en omhoog naar Nederland. Het liep anders.