Dagrapport #113
Donderdag, 12 Oktober 2023
Eet smakelijk!
Gisteren toch nog even gezeild. Tegen de avond de boel ingerold en opgeborgen en de motor gestart. We grommen, brommen, kloppen, trillen al weer een uur of 12. Na mijn schoonheidsslaapje van 7 tot 9 klim ik met de koffie en chocola naar buiten. Vaste rituelen. De zon blaakt, en de pannenkoek is weer even blauw als gisteren. Verder niets. Niets dan wij het schip en het grommen van de motor en soms een vliegende vis. Ton leest. We lezen. Op het moment lijken we wel een boekenclub. We bespreken kort even de thema’s die we lezen. Dan zakken we elk op een schaduwplek verdiept in het literaire werk. Tot het etenstijd is. Joepie! Gister hadden we vliegende vis als proefje.
Deze vis vangt zichzelf dat scheelt een hoop gedoe en ook wel verdriet. Het komt aanvliegen, land op het dek en gaat dood. Ik heb nog maar één keer in al die maanden een kamikaze piloot op tijd levend weer overboord kunnen zetten. Ze zijn er plotseling. En dan ja dan is het gevonden eten! We hadden het veel eerder moeten doen. Deze visjes die erg op grote sardines lijken maar dan met een grote open mond en grote geschrokken ogen smaken prima. Ze zijn een fijne aanvulling op ons menu van pasta, bonen, rijst en blik. Na de bedorven tofu (is het dat niet altijd?) rest ons nog een klein worstje en dan is het gedaan met de eiwitjes. Vega was op de Kaap Verde een onbekend fenomeen net als veel ander ‘gezond’ voedsel. We zitten dus wat krap. Vanaf nu verdwijnen de visjes in de koelkast en op ons bord. Het hopen nog op vliegende sla, tomaten en bananen. Tot nu toe zien we alleen de plastic verpakkingen.
Het recept voor vliegende vis.
- Koop een zeilboot (of huur) en zeil een oceaan of wat. Vliegende vissen kom je daar overal tegen.
- Mocht dat geen optie zijn neem verse sardines en gooi ze met een grote boog op je aanrecht.
- Onder water met een mesje de vis ontschubben. (Van staart naar kop met de achterkant van het mes) Bij de vliegende vis de lange vliegkieuwen verwijderen.
- Van achter naar voren de buik opensnijden met een scherp mes.(pas op voor Henk Bakkertjes)
- Ingewanden verwijderen en vrijgekomen buikholte goed uitspoelen.
- Als je niet van grote gepofte oogjes en open mondjes houdt de kop afsnijden.
- Beetje peper en zout aan beide kanten op de huid strooien
- Even bakken in een hittebestendige olijfolie totdat het huidje een beetje loslaat.
De meeste graatjes kan je gewoon wegkauwen net als bij sardines.
Eeeeeeen smullen maar. Eenvoudig en daarom heerlijk.
Groeten, Ton en Mark